Den Svenska HIO-Finalen 2002


Bildarkiv från den Svenska HIO-Finalen 2002 (Finspångs GK & Katrineholms GK)

200 spelare från 113 klubbar hade anmält sig till den Svenska HIO-Finalen 2002, från Luleå GK i norr till Ljunghusens GK i söder. Ungdomarna dominerade och bli inte förvånade om ni får läsa mer om Beata, Carl och Victor om några år. Finspångs GK och Katrineholms GK delade på arrangemanget och välkomnade två handicapklasser vardera.

Lördagen den 15 juni 2002 på Finspångs GK
Dagen började annorlunda för tävlingsledningen då några kor smitit på natten och skuttat runt på hål fem till sju. Skickligt lagarbete och en lokal regel räddade situationen. Solen sken hela dagen.
Klass D inledde och vi fick se en ny stjärna ta hem spelet på 38 poäng. 10-årige Carl Wangle, Vadstena GK, vann överlägset före Christer Rösth, Sundsvalls GK och Catarina Möllberg, Strängnäs GK. Carl hade också ledningen i närmast hål tävlingen men blev passerad i slaget efter av Sven Eriksson, Kallfors GK (3,86m). Tro inte att Carl enbart är golffantast för det, när det är säsong tränar han hockey fyra gånger i veckan.

I klass C var det jämnare, de tre först placerade hade alla 33 poäng. Segern gick till Bo Lanner, Upsala GK före Martin Adamsson, Hökensås GK och Jan Blumenberg från Öjestrands GK. Bo inspirerades av att ha pappa Åke med i bollen före och tillsammans blev de bästa Far&Son. De hade spelat in dagen innan. Bo gav greenerna högsta betyg och rankade banan som en bland de fyra bästa av de ca 100 banor han spelat. Det krävdes fortfarande ett mycket bra slag för att i sidvinden träffa den upphöjda greenen på 16:e och närmast hål (3,50 m) kom Martin Adamsson från Hökensås GK

Söndagen den 16 juni 2002 på Katrineholms GK
Fotbolls-VM och då framför allt matchen Sverige-Senegal gjorde att ett stort antal uteblev. Av de som kom var det flera som valde att värma upp i den tillfälliga biosalongen på golfrestaurangen.
En överlägsen segrare fick vi se i B-klassen när Ljunghusens Victor Svanberg vann på 69 slag netto. Victor kommer sent att glömma vad som hände juni-2002 då han även gjorde HIO under inspelronden och sänkte sin handicap från 10,2 till 5,4 under en tvåveckorsperiod. Välkommen åter, det är inte ofta någon får chansen att försvara en seger i den Svenska HIO-Finalen. Meriter från Bankboken har även tvåan Beata Johnson, Hammarö GK, som spelat golf sedan åtta års ålder. Beata ledde länge närmast hål-tävlingen på 1,22 men fick till slut se sig passerad med 39 centimeter. Av vem då? Victor Svanberg, så klart! Trea i klassen blev Sven Winge från Linköpings GK.

I A-klassen tävlade man både med och utan handicap, men det gjorde ingen skillnad för duktige Tomas Ljungqvist från Västerås GK. Tomas lyckades spela den krävande Katrineholmsbanan på par och krönte därmed en 36-årig karriär som golfare. Det var det här jag kom för sa han när han tog emot scratchpriset, årets HIO-tavla, litografin ”Dogleg” av Lasse Åberg. Det var Tomas dag helt enkelt och Gordon Archibald, Linköpings GK, som kom tvåa både med och utan handicap fick aldrig chansen. Treor blev Karin Kinnerud, Bråvikens GK och Jan Lindström, Haninge GK. Närmast hål kom Lars Ottnargård från Högbo GK med resultatet 1,04 meter.

Årets HIO-leksak Golf4Nuts hemfördes av Birgitta Alpe, Åkersberga GK, när hon i en bejublad final slog ut bl.a. Finspångs GK’s ordförande Roland Holmberg och Tage Mäkitalo, Degerfors GK. Birgitta gjorde inte ett enda misstag i finalen utan rullade i allt.

Tack från HIO.SE till
alla glada spelare, välförtjänta segrare och goda förlorare. Tävlingsledningarna skötte jobbet prickfritt med stor entusiasm. Att det var en alldeles speciell tävling märktes ända från incheckningen till köket och extra god var HIO-biffen på Finspångs GK.

Som vanligt var det samma förnämliga prisbord i alla fyra klasserna. Stort tack till våra sponsorer Skandia, Titleist, Golf Plaisir och if… Tack också till Lasse Åberg som förutom årets HIO-tavla också hade glasglas och klokbok på prisbordet.

Bildarkiv från den Svenska HIO-Finalen 2002 (Finspångs GK & Katrineholms GK)

Resultatlista Finspångs GK lördagen den 15 junI 2002
Resultatlista Katrineholms GK söndagen den 16 junI 2002