Den Svenska HIO-Finalen 2004

BILDARKIV FRÅN DEN SVENSKA HIO-FINALEN 2004 (LANDERYDS GK OCH OMBERGS GK)

Få golftävlingar samlar spelare från så många klubbar som den Svenska HIO-finalen. I år kom de 131 deltagarna från knappt hundra olika klubbar från Östersund-Frösö GK i norr till Falsterbo GK i söder och totalt under perioden 2001-2004 har över 200 klubbar representerats. Ombergs GK var ny arrangörsklubb medan Landeryds GK arrangerade för andra året, denna gång för A- och B-klass.

Lördagen den 12 juni på Landeryds GK, för spelare med handicap upp till 13
Landeryds Morgongolfare, start 05.00, hann knappt sätta sig till bords innan det var dags för ny kanonstart, denna gång för den Svenska HIO-finalens A- och B-klass. Det hade regnat åtskilliga milimeter det senaste dygnet och banan bjöd inte på någon extra rull.

Lagom till startskottet bröt solen igenom och det tillfälliga vattnet torkade snabbt upp. Karl Ragneby från Vadstena GK hade bäst precision och vann scratch-klassen på -1, mycket tack vare trevligt sällskap i bollen enligt honom själv. Karl berättade också att hans HIO i fjol var en riktig bulls-eye då den satt direkt i koppen från 127 meter. Hur många av alla HIO görs på det sättet? Tvåa var Stefan Emmoth, duktig Bankboken Tour-spelare från Bro-Bålsta GK, och trea var Urban Reidefors, Vingåkers GK, båda med resultatet +6.

A-klassen vanns knappt av Urban Reidefors på netto 68 närmast för Anders Lindholm, Kallfors GK (69) och Karl Ragneby (70). Urban hade gjort sin HIO på Vingåkers GK när hans toppade järn 3:a landade långt före green men rullade, fortsatte rulla in på green och ner i hål. I finalen var han jämnheten själv när han 2-puttade alla greener. Urban hade redan några klubbor från Mgolf i bagen och blev därför extra glad över det fina priset, en custom-fitting från Mgolf där han skulle få behålla(!) den klubba som kändes bäst.

I B-klassen vann Inge Rosell från Emmaboda GK på 70 slag. Närmast slagna var Magnus Bergren, Askersunds GK, på 72 slag och Pierre Ardström från Hammarö GK (73). Längre ner i resultatlistan hittar vi tävlingen meste HIO, Karl-Wilhelm Hansen från Lidköping, fyra HIO hittills! Karl-Wilhelm tog det med ett leende men när vi frågade några ungdomar hur det kände att göra HIO hade en blivit alldeles vild och en annan hade svimmat.

Närmast Hål-tävlingen då? Jo, på det förhållandevis lätta 11:e hålet stod flaggan mycket svårt placerad kort bakom bunkern men ändå lyckades Jan-Bertil Johansson, Ringenäs GK, placera bollen 1,82 meter från hål och vinna B-klassen. I A-klassen slog Henrik Nilsson från Flemminge GK exakt rätt längd men helt fel riktning och missade koppen med 49 centimeter, till vänster. Champagneglas designade av Lasse Åberg blev belöningen.

Söndagen den 13 juni på Ombergs GK, för spelare med handicap 14-36
Ombergs golfbana är knappt två år gammal men rankas redan som Östergötlands bästa och är på väg upp på Sverige-toppen. Spelarna som var där för första gången fick sannerligen sina högt ställda förväntningar infriade. Av det tidigare regnandet märktes inget och en svag bris från Vättern svalkade i den stekande solen.

Dagen började med en regellektion där alla blev påminda om att en av de generella lokala regelerna försvunnit den 1 januari 2004. Östgötacorrespondenten var på plats och bevakade Therese Johansson från Landeryds GK. Therese inspirerades av uppståndelsen och placerade sig på 10:e plats. Corren noterade också att tävlingens entusiastiske jämte, Lennart Sved, nått klubben via nattåg till Mjölby, buss till Ödeshög och lift sista biten till klubben. Efter en lyckad sjätte plats fick han lift av en medtävlare till tåget hem.

Ungdomarna gjorde rent hus i C-klassen. Johannes Bandgren från Stora Lundby GK vann överlägset på 41 poäng före Fredrik Landelius, Mälarö GK Skytteholm, och Fredrik Pettersson, Friiberghs GK, båda 34 poäng. Dagens bästa tjej som var van vid de fina greenerna från hemmabanan Barsebäck G&CC var Julia Wennerlund på fjärde plats och Johannes sa vad alla tänkte när han i sitt tal skickade ett extra tack till klubbens banpersonal som höll bana i så fint skick.

I D-klassen segrade Fredrik Carlsson från Ingelsta GK på 44 poäng närmast före Emeric Fekete från Lagans GK (42) och dagens yngste deltagare 11-årige Erik de la Rose (39) från Arvika GK, vad månde bliva?

Närmast hål-tävlingen avgjordes på 13:e hålet och två av deltagarna hade gjort sina HIO på just det hålet i fjol. En av dem var Eva Liljedahl som genom att den här gången bara missa med 1,90 meter vann i D-klassen. I C-klassen var Svante Rosén från Lidköpings GK bäst med 2,04 meter. Glas för muserande vin även till Eva och Svante.

HIO.SE tackar
alla deltagare för att ni sprider så mycket glädje och uppträder så sportsligt. Välkomna åter nästa år! Tack också Landeryds GK och Ombergs GK som levde upp till våra högt ställda förväntningar på banor och tävlingsledning samt våra sponsorer Mgolf, Golf Plaisir och if…