Den Svenska HIO-Finalen 2005

BILDARKIV FRÅN DEN SVENSKA HIO-FINALEN 2006

Fredagen den 16 juni på Isaberg GK.

Vi var alla lite yrvakna när vi möttes på Isaberg Golfklubb. Var det verkligen sant att vi slagit Paraguay i sista minuten i Fotbolls-VM. Chanserna att ta sig till åttondelsfinal hade plötsligt mångdubblats, solen sken, fåglarna kvittrade och banpersonalen log när de kom tillbaka från en sista finputsning av banan. I give-awaypåsen fanns sedvanlig LOKA från Spendrups och ett Gaya Royal från ICA. Bollarna rullade i på puttinggreenen och det var svårt att hitta något att klaga på, kanske fanns det lite risk att det skulle bli för varmt.

A-klassen startade först och med handicap blev det mycket spännande. Tre spelare kom in på samma resultat, 72 slag, och Tobias Nygren från Mjölby GK fick segern på lägre spelhandicap. Tvåa blev Mats Bergsten, Albatross GK och trea femtonårige Max Ahlberg från Falsterbo GK. Titelförsvararen från i fjol, Leif Halth, Nyköpings GK, var passerad med fyra slag.

Scratchklassen vanns överlägset av Tobias Nygren på 76 slag, Fredrik Bonde från Hooks GK tvåa på 80 och Mats Bergsten trea på 81. Närmast håltävlingen på det vackra 15:e ner mot sjön vanns av Jesper Wiman på 5,75 meter och då ska man veta att flaggan stod i bakkant av green utmanande nära vattenhindret.

Nästan lika överlägset, med tre slag, vann Ove Kristensson från Tjörns GK i B-klassen. Ove hade 71 slag, tvåan och trean båda 73. Andrapriset gick till Sven Emtell från Nynäshamns GK och trea blev Gunnar Thor från A6 GK. Närmast hål var Christer Alemo från Vellinge GK på 3,46 meter, drygt två meter bättre än A-klassens bästa. Långt efter det att Gunnar lämnat Isaberg och inför deltagarna i D-klassen var det dragning i lotteriet om Hestravikens Wärdshus hederspris. Och vinnaren heter ... Gunnar Thor.

C- och D-klassen spelar enligt tradirionen poängbogey och flest poäng i C-klassen samlade damerna. Med knappast möjliga marginal vann Birgitta Tjernberg, Öjestrands GK och den som hade rest längst för att delta. Birgitta hade 31 poäng och det hade också Ingbritt Irhammar, Ängelholms GK, som trots knapp förlust var överförtjust i det fina andrapriset, ett glasfat från Lindshammar Glasbruk. Ingbritts klubbkompis Marianne Berg fick 30 poäng och kom lyckligt hem med en järngryta från Skeppshults Gjuteri. På samma poäng, 30, kom bäste herre Hans Pettersson från Kalmar GK. Närmast hål var Ingbritt på 3,48 meter.

I D-klassen var det lika jämt som i C-klassen och även här dominerades prislistan av damerna. Fyra av de fem första platserna gick till damerna men högst upp på tronen, med 35 poäng, placerade sig Ulf Nordin från Wäsby GK. Ulf höll ett bejublat tacktal och berömde banpersonalen ställt i ordning banan i ett fantastiskt skick. Närmast Ulf, nu klädd i guldmedalj och med nyvunnen Titleistbag vid sidan placerade sig Gun Fredriksson, Emmaboda GK och 35 poäng som tvåa och Linda Persson, Wittsjö GK och 34 poäng som trea. Tävlingens yngsta deltagare Caroline Strömvall Nyberg från Torshälla GK blev fyra med 33 poäng. Närmast håltävlingen vanns av Richard Rosén som med sina 2,76 bevisade att låg handicap inte är ett krav för att göra Hole-in-One.

HIO.SE tackar
alla deltagare och funktionärer på Isaberg GK för en fantastisk dag. Några brände sig säkert lite för mycket i det strålande vädret, men vi hoppas att alla hade en bra dag. Vi hoppas att ni drack så mycket vatten som behövdes och vi hoppas att damerna uppskattar vårt sätt att lotta startordningen. Tack till våra sponsorer Golf Digest, Golf Plaisir, ProHumana, Spendrups, Titleist och Åbergs Museum. Vi vill också tacka våra lokala sponsorer för bidrag till startkit och prisbord, Hestravikens Wärdshus, Lindshammar Glasbruk och Skeppshults Gjuteri.